Alarmprocedures

Als een brand wordt ontdekt in het bedrijf komt de noodorganisatie op gang. Er is geen tijd meer voor overleg maar er moet gehandeld worden. Het bedrijfsnoodplan komt in werking en iedereen is op de hoogte wat van hem verlangd wordt. De bedrijfshulpverleners doen een eerste aanvalspoging, helpen mensen het gebouw te verlaten, helpen gewonden, sluiten de hoofdgaskraan af en informeren of begeleiden de brandweer. Overig personeel verlaat via de hun bekende route snel het pand en verzamelt zich op een afgesproken plaats. De brandweer komt zo snel te weten of er nog mensen in het bedrijf zijn en kan direct beginnen met blussen.
 
Is dit de praktijk in uw bedrijf? Een bedrijfsnoodplan is aanwezig maar is dit ook voldoende bij de mensen onder de aandacht gebracht. Oefening baart kunst. En dat geldt zeker bij het vlekkeloos laten verlopen van een noodsituatie. Het bedrijfsnoodplan dient met regelmaat getoetst te worden aan de werkelijkheid en het jaarlijks organiseren van een noodoefening, bij voorkeur in samenwerking met de brandweer, is geen overbodige luxe.
 
De basis voor een noodoefening is het bedrijfsnoodplan. Hierin is opgenomen welke handelingen (door welke personen) verricht dienen te worden in geval van een calamiteit. Voor meer informatie hierover wordt u doorverwezen naar de paragraaf Bedrijfsnoodplan,  te vinden onder het hoofdstuk Management.

Hannover Risk Consultants B.V.

Postbus 925
3000 AX Rotterdam
Westblaak 14
3012 KL Rotterdam

tel: +31 10 40 36 328

Handige links

The Talanx Group