Aanrijdbeveiliging

In bedrijven vindt intern transport veelal plaats met vorkheftrucks. Goederen worden veelal met vrachtwagens. Deze transportmiddelen kunnen flinke aanrijdschade aanrichten aan de opstallen. Soms ontstaat deze schade door roekeloos rijden door eigen of externe chauffeurs maar vaker gebeurt dit door routine, in een moment van onachtzaamheid. Om te voorkomen dat aanrijdschade ontstaat kunnen er diverse maatregelen genomen worden. 
 
Er dienen duidelijke afspraken gemaakt worden met de eigen en met de externe chauffeurs over de logistieke route in het bedrijf. Gedacht kan worden aan het vermijden van goederentransport langs de opslag van gevaarlijke stoffen of langs installaties en besturingskasten die essentieel zijn. Indien goederen door de lucht verplaatst moeten worden, kan afgesproken worden niet over risico objecten te hijsen. Externe chauffeurs dienen van deze regels bij betreden van het bedrijf op de hoogte gebracht te worden.
 
Daarnaast kunnen aanrijdvoorzieningen aangebracht te worden. Deze bestaan meestal uit vangrrails, betonblokken en palen.
 
Duidelijk is dat aanrijdingen tot gevaarlijke situaties leiden. Denk hierbij aan een magazijnstelling die geramd wordt door een vorkheftruck. De stelling kan instorten en de chauffeur vervolgens gewond raken. Een degelijke geleiderail voorkomt een mogelijke schade aan stellingen. Een achteruitstekende vrachtwagen kan de gevel of toegangsdeur van een magazijn of expeditieruimte rammen. Met zware betonnen blokken kan een gebouw tegen dergelijke risico beschermd worden. Aanrijschade kan ook op hoogte plaatsvinden. Met enige regelmaat wordt de horizontale ligger van een toegangsdeur geramd door een chauffeur die vergeten is zijn lepel van de vorkheftruck naar beneden te doen.
 
De aanrijbeveiliging van specifieke opslag of installaties vraagt extra aandacht. Denk hierbij aan gasleidingen, laagspanningskasten, besturingskasten en aan bijvoorbeeld de LPG-flessen (voor de vorkheftrucks) die onbeschermd tussen goederen in het magazijnen geplaatst zijn.

een moment van onachtzaamheid kan leiden tot een flinke schade.

Hannover Risk Consultants B.V.

Postbus 925
3000 AX Rotterdam
Westblaak 14
3012 KL Rotterdam

tel: +31 10 40 36 328

Handige links

The Talanx Group